joi, 21 martie 2013

Cum ne jucam cu copiii de un an? Metode de jocuri


La un an, deja, copiii dau primele semne de independenta, si totusi au multa nevoie de supraveghere sau de indrumare. Jocurile interactive ii vor stimula creierul si il vor ajuta sa perceapa cat mai repede ce se intampla in jurul lui. Cartile cu imagini viu colorate, cantecelele si poeziile il vor atrage neaparat si il vor ajuta sa comunice prin cuvinte cu un vocabular limitat.

Unul dintre jocurile recomandate de specialisti este cel al fetei si al capului. Pentru inceput, desenati pe o foaie alba un cerc mare sau un oval si comunicati-i copilului ca ii desenati imaginea capului sau. Desenati apoi, pe rand, ochiul stang si ochiul drept, nasul si gurita. Este foarte important ca, inainte sa desenati fiecare parte a capului sau sa atingeti fata copilului dumneavoastra. Astfel, el va reusi sa inteleaga mult mai usor ce vreti sa desenati pe coala alba de hartie. Puteti repeta aceasta activitate de cateva ori pe saptamana.

Un alt joc recomandat ar fi unul care presupune recunoasterea si, apoi,  ridicarea obiectelor de jos. Luati cateva obiecte din casa: o cana, un cub, un mosor, o lingura, un cleste de rufe si o punga mare de hartie. Aranjati-le intr-un sir. Dumneavoastra numiti fiecare obiect in parte, iar apoi, explicati-i sa le puna el in punga de hartie. Acest joc ii va stimula capacitatea de a asculta, ii va imbogati vocabularul, il vor ajuta sa isi dea seama de termenii “inauntru” si “afara”.

Jocul cu mingea ajuta copiii de un an sa asocieze diferitele utilizari ale acestui obiect si  ii dezvolta limbajul, prin ascultarea cuvintelor in timpul activitatii. Trebuie sa confectionati o minge dintr-un ciorap sau puteti chiar folosi o minge din cauciuc cu diametrul de 15 cm. Asezati-va alaturi de copil pe o suprafata neteda, unde sa nu fie covor. Rostogoliti mingea pana la el si observati daca acesta este curios si atent la obiect. Vorbiti-i in tot acest timp si incurajati-l sa prinda mingea. Aceasta activitate trebuie repetata cat mai des pentru a-i dezvolta abilitatile de urmarire si atentie. Daca micutul este receptiv, incurajati-l sa rostogoleasca mingea catre dumneavoastra. Laudati-l ori de cate ori face aceasta activitate. Acest joc ii va dezvolta foarte mult coordonarea ochi-mana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu